در نشست کمیسیون حقوق بشر اسلامی تاکید شد:
ضرورت گسترش ظرفیتهای اندیشهی اسلامی در مقوله حقوق بشر
درنشست علمی دفتر کمیسیون حقوق بشر اسلامی در قم بر ضرورت گسترش ظرفیتهای اندیشه اسلامی در مقوله حقوق بشر تاکید شد...
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجتالاسلام عباسعلی براتی از مدرسان جامعهالمصطفی در نشست «ظرفیتهای اندیشه اسلامی برای تقویت موفقیت خیزشهای مردمی کشورهای اسلامی از منظر پیشبرد حقوق بشر» تصریح کرد: در اندیشه اسلامی راجع به حقهای مختلف انسانی که میتواند مبنای مبارزه با ظلم و قیامهای ملتهای مسلمان قرار گیرد یا قیامهای آنان را با موفقیت به سرانجام رساند، گزارههای متعدد نظری و کاربردی ارایه شده است.
وی از اینکه تئوریسین های جهان اسلام در این مقوله فعالیت مناسبی برای بهرهمندی از این ذخایر و عملیاتی کردن آنها در کشورهای مختلف ندارند، انتقاد کرد.
این پژوهشگر اسلامی با اشاره به نمونههایی از سیره پیامبر (ص)، به بازتاب منابع اسلامی در فقه اشاره و تاکید کرد: فقهای معظم در ابواب مختلف فقهی مباحث مربوط به دفاع از حقالناس و معیارهای چگونگی ایجاد جامعه منطبق با ارزشهای الهی و اخلاقی را ترسیم کردهاند.
براتی در بخش پایانی سخنان خود، برخی از مفتیان جهان اسلام را مورد انتقاد قرار داد و این سوال را مطرح کرد که چرا به جای حمایت از مظلومان و دفاع از ضرورت رعایت حقوق انسانی، با قدرتهای زورگو و دیکتاتورهای ظالم همراهی میکنند؟
در ادامه این نشست، حجتالاسلام دکتر جوان آراسته ـ عضو هیات علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه اظهار کرد: به نظر میرسد برای تقویت خیزشهای اسلامی ملتهای مسلمان لازم است حقها و آزادیهایی را که ارتباط مستقیم با مطالبات فوری ملتها دارند جدیتر از حیث اندیشه اسلامی بحث و تبیین کنیم.
وی ادامه داد: حق تعیین سرنوشت، حق آزادی رایدهی و بهرهمندی از انتخابات آزاد و منصفانه، حق آزادی بیان و عقیده و حق برگزاری تجمعات مسالمتآمیز قطعا از جمله حقهایی هستند که هماینک مورد مطالبه جدی ملتهای بهپا خاسته اسلامی قرار دارند. لازم است در هر یک از این زمینهها دیدگاه اندیشه اسلامی را به صورت تطبیقی با موازین بینالمللی مطرح کنیم که ملتها ضمن حفظ مبانی اعتقادی خود راه به سمت مردمسالاری را به درستی طی کنند و امکان موجسواری برای برخی قدرتهای خارجی جهت تحمیل باورهای غلطشان به نام دموکراسی، حقوق بشر و ... فراهم نشود.
این استاد دانشگاه در ادامه یادآور شد: مطالبات ملتهای اسلامی مربوط به این چند ماهه اخیر نیست. ملتهای اسلامی سالهاست که در پی احقاق حقوق خود و حفظ هویت دینی و فرهنگیشان هستند ولی قدرتهای جائر اجازه نفس کشیدن به ملتهایشان را نمیدادند تا اینکه بالاخره ملتها خود راه را باز کردند و همچنان تلاشها ادامه دارد تا آرزوهای رهاییبخش ملتهای مزبور به فرجام برسد.
حجت الاسلام میر قیصری به عنوان کارشناس دیگر حاضر در جلسه روایتی از معصومین علیهم السلام را قرائت کرد که به رعایت حقوق انسانی تاکید و پایبندی به این امر را از لوازم ایمانی هر مسلمان واقعی می دانند و نتیجه گرفت که این اندیشه ها را باید برای ملت های بپا خواسته در کشور های اسلامی برجسته کرد تا خودباوری آنها تقویت شود و بدانند که با حفظ هویتشان فرایند آزادی خواهی و رهایی از ظلم و ستم به نحو مناسب تر و کاملتری نسبت به اندیشه های وارداتی قابل پیگیری است.
حجت الاسلام آل یاسین از ائمه جماعات قم و همکار کمیسیون در این نشست ابعادی از اهتمام اندیشه اسلامی به مدارا و مهربانی انسان ها با یکدیگر را مورد بحث قرار داد و تأکید کرد که جهان امروز مبتنی بر این رویکرد اسلامی بهتر میتواند صلح و آرامش را برای خود تأمین کند.
وی افزود: در اندیشه اسلامی حتی برای حیوانات و سایر موجودات عالم صحبت از حق و حقوق شده است و برخی از علما در این زمینه کارهای تفصیلی قابل توجهی را ارایه کردهاند فلذا چنین اندیشهای قطعاً برای ارتقا حقوق انسان ها مبانی راهبردی مهمی را در اختیار قرار میدهد و از همین رو لازم است مستندات مربوطه برای ملت های در حال مبارزه با ظلم و ستم ببیشتر روشن شود.
عبدالعلی براتی مسئول آموزش وپژوهش تبلیغات اسلامی استان قم ضمن اعلام اینکه ما معتقدیم بستر خیزش های مردمی اخیر ملت های مسلمان، اسلامی و اعتقادی و هویت خواهانه بوده است ،پیشنهاد کرد که در مقوله مورد بحث دو طیف فعالیت ها با اولویت پیگیری شود، اول فعالیت های بین المللی و دوم فعالیت های عمومی و برای مخاطب عامه.
براتی در بخش دیگری از اعلام نظر خود مراتب آمادگی سازمان تبلیغات اسلامی را برای اجرای دوره آموزشی فنی در موضوع مورد بحث برای مبلغین و روحانیون برجسته فعال در حیطه های ترویجی اعلام کرد. هم چنین از کمیسیون خواست که اسناد و آمار مناسبی در خصوص ابعاد حقوق بشری خیزشهای اخیر مردمی کشورهای اسلامی تهیه کند تا در سطوح مختلف جامعه مورد بهره برداری قرار گیرد.
وی در پایان تأکید کرد که ظرفیت اندیشه اسلامی در مقوله حقوق بشر بسیار بالاست ولی لازم است دقیق و به زبان مناسب مخاطبان امروزی متون متعددی تدوین و در دسترس قرار گیرد تا حتی دانش آموزان و کودکان نیز از سنین پایین ابعاد مختلف اهتمام به حقوق بشر در اندیشه اعتقادی خود و خانواده اشان را بهتر بشناسند و با دانایی و اعتماد به نفس از حق و حقانیت دفاع کنند.
ایسنا
موضوع مطلب : حقوق بشر